طرز تهیه آش جو خوشمزه و مخصوص به روش سنتی اراکی
طرز تهیه آش جو
برای طرز تهیه آش جو، ابتدا نخود، لوبیا چیتی، و جو پوست کنده را جداگانه خیس میکنیم و چندین بار آب آنها را عوض میکنیم. سپس آنها را میپزیم و کنار میگذاریم. سبزیجات آش شامل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، و شوید را تمیز میکنیم، میشوییم، خشک و خرد میکنیم.
حبوبات پخته شده و سبزیهای خرد شده را به جو اضافه میکنیم. کمی نمک اضافه کرده و اجازه میدهیم تا مواد آش بپزند. در این میان، پیاز و سیر را تفت داده و نعناع خشک را نیز در تابه تفت میدهیم.
در نهایت، به آش جو، سیرداغ، پیازداغ، زردچوبه، فلفل سیاه، و کشک اضافه کرده و خوب مخلوط میکنیم. پس از پخت کامل و قوام یافتن آش، آن را با کشک، نعناع داغ، پیازداغ، و سیر داغ تزئین میکنیم و سرو مینماییم.
آش جو یکی از انواع غذاهای قدیمی و سنتی ایرانی است که با روش های بسیار متنوعی طبخ می شود. این غذای خوشمزه دستور پخت های بسیار متنوعی دارد که به دو دسته بدون گوشت و با گوشت تقسیم می شوند، برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله «طرز تهیه آش جو سنتی» در ادامه با «چی شی» همراه باشید.
مواد لازم | مقدار مواد |
جو پوست کنده | ۱ لیوان |
لوبیا چیتی | نصف لیوان |
نخود | نصف لیوان |
سبزی آش | ۶۰۰ گرم |
سیر | ۶ حبه |
پیاز | ۳ عدد |
کشک | ۵۰۰ گرم |
نعناع خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
زردچوبه و روغن | به اندازه کافی |
طرز تهیه آش جو
فهرست محتوا
- 1 مرحله 1: آمادهسازی و خیساندن حبوبات
- 2 مرحله 2: پخت حبوبات
- 3 مرحله 3: آمادهسازی سبزیجات آش
- 4 مرحله 4: خشک کردن و خرد کردن سبزیجات
- 5 مرحله 5: اضافه کردن حبوبات پخته شده به جو
- 6 مرحله 6: ادامه پخت و افزودن نمک
- 7 مرحله 7: تهیه پیاز داغ
- 8 مرحله 8: تفت دادن سیر
- 9 مرحله 9: تهیه نعناع داغ
- 10 مرحله 10: افزودن مواد طعمدهنده به آش
- 11 مرحله 11: تزئین و سرو آش جو
- 12 شاید دوست داشته باشید!
- 13 طرز تهیه آش ترخینه دوغ خوشمزه و ساده به روش اصیل لرستان
- 14 طرز تهیه آش رشته مخصوص و خوشمزه به روش رستورانی
- 15 طرز تهیه آش دوغ خانگی اصیل و خوشمزه شمالی بدون گوشت
مرحله 1: آمادهسازی و خیساندن حبوبات
ابتدا نخود و لوبیا چیتی و جو پوست کنده را هر کدام به صورت مجزا در کاسه ای از آب می ریزیم و اجازه می دهیم تا ۶ ساعت خیس بخورند و در این مدت ۲ الی ۳ مرتبه آب آن ها را تعویض می کنیم تا نفخ موجود در حبوبات از بین برود.
مرحله 2: پخت حبوبات
بعد آب آن ها را خالی می کنیم و می شوییم و در قابلمه ای مجزا هر کدام را قرار می دهیم و روی آن ها آب می ریزیم و اول حرارت آن ها را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را ملایم می کنیم تا به مرور زمان حبوبات پخته شوند.
مرحله 3: آمادهسازی سبزیجات آش
دقت کنید که قابلمه جو بزرگ تر باشد چون آش را در آن می خواهیم طبخ کنیم.سبزی آش که شامل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و شوید به اندازه های یکسان است را پاک می کنیم و می شوییم و در آبکشی قرار می دهیم تا آب اضافه آن ها خارج شود.
مرحله 4: خشک کردن و خرد کردن سبزیجات
بعد پارچه ای پهن می کنیم و سبزی ها را روی پارچه به صورت پخش می ریزیم تا کاملا خشک شوند و روی تخته آشپزخانه سبزی ها را درشت خرد می کنیم و کنار می گذاریم. سپس لوبیا چیتی و نخود پخته شده را از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم.
مرحله 5: اضافه کردن حبوبات پخته شده به جو
بعد به جو سر می زنیم و در مدت پخت آن گه گاه جو را هم می زنیم تا ته نگیرد و زمانیکه ۲ ساعت از زمان پخت آن گذشت و حسابی لعاب انداخت نخود و لوبیا چیتی پخته شده را به آن می افزاییم.همین طور سبزی خرد شده را نیز می افزاییم.
مرحله 6: ادامه پخت و افزودن نمک
بلافاصله کمی نمک نیز اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه دیگر مواد آش بپزند تا سبزی نیز پخته شود.برای تهیه پیاز داغ اول پیازها را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته آشپزخانه به صورت نگینی خرد می کنیم.
مرحله 7: تهیه پیاز داغ
در تابه ای بزرگ روغن می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم و صبر می کنیم تا با حرارت ملایم روغن داغ شود و پیازها را داخل تابه می ریزیم و تفت می دهیم تا طلایی شوند.بعد پیاز داغ ها را از داخل تابه بیرون می اوریم و در بشقابی می ریزیم.
مرحله 8: تفت دادن سیر
سیرها را پوست می گیریم و می شوییم و به صورت خلالی نازک خرد می کنیم و داخل همان تابه می ریزیم و تفت می دهیم تا سرخ شوند ( برای از بین نرفتن خاصیت های سیر بهتر است مدت زمان بسیار کمی تفت داده شود )
مرحله 9: تهیه نعناع داغ
در این مرحله سیر تفت داده شده را در بشقابی می ریزیم و در آخر نعناع خشک را داخل تابه می ریزیم (اگر نیاز به روغن بود اول روغن را می ریزیم و اجازه می دهیم تا داغ شود و بعد نعناع را می افزاییم) و تفت می دهیم تا نرم شود.
مرحله 10: افزودن مواد طعمدهنده به آش
در ۲۰ دقیقه آخر پخت آش جو نصف از سیرداغ و پیازداغ را داخل آش می ریزیم و کمی زردچوبه و فلفل سیاه و کشک به آش می افزاییم و خوب با مواد آش مخلوط می کنیم. سپس صبر می کنیم تا آش جا بیفتد و به خوبی غلیظ شود.
مرحله 11: تزئین و سرو آش جو
پس از پخت کامل آش و قوام یافتن آن طعم آش را می چشیم اگر نیاز به نمک داشت کمی نمک به آن اضافه می کنیم و از روی حرارت بر می داریم. آش جو آماده شده را در ظرف مورد نظر می ریزیم و با کشک،نعناع داغ،پیازداغ و سیر داغ تزئین می کنیم و نوش جان کنید.