علائم قند خون بالا در زنان و مردان + اولین نشانه ها
علائم چسبندگی رحم و علل آن + روش های درمان
علائم چسبندگی رحم چسبندگی رحم به وضعیتی گفته میشود که دیوارههای داخلی رحم به هم چسبیده باشند. برای توصیف این مسئله، اصطلاح “سندرم آشرمن” نیز بهکار می رود. این وضعیت میتواند ناشی …
علائم تومور مغزی در زنان و مردان + نشانه های اولیه
علائم تومور مغزی تومور مغزی یک نوع سرطان است که در بافتهای مغز و ستون فرعی قرار میگیرد و ممکن است باعث تغییرات مختلف در عملکرد مغز و سایر اعضای بدن شود. …
علائم پاره شدن پرده گوش + عوارض و نشانه های اولیه
علائم پاره شدن پرده گوش پرده گوش، یک ساختار نرم و حساس درون گوش است که به شکل یک حلقه و بین قسمت های داخلی و خارجی گوش قرار دارد. عملکرد اصلی …
علائم قند خون بالا
قند خون بالا، یا در اصطلاح پزشکی هایپرگلیسمی، زمانی اتفاق می افتد که قند (گلوکز) بیش از حد در خون شما وجود داشته باشد. این زمانی اتفاق می افتد که بدن شما انسولین بسیار کمی دارد یا بدن شما نمی تواند از انسولین به درستی استفاده کند (مقاومت به انسولین).
آسیب های قند خون بالا
اگر قند خون بالا برای مدت طولانی درمان نشود، می تواند به اعصاب، رگ های خونی، بافت ها و اندام های شما آسیب برساند. برای افرادی که دیابت تشخیص داده نشده اند، قند خون بالا عبارت است از گلوکز خون بیش از ۱۲۵ میلی گرم در دسی لیتر در حالی که ناشتا (حداقل هشت ساعت غذا نخورند) هستند. اگر قند خون ناشتا ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی گرم در دسی لیتر باشد، فرد به پیش دیابت مبتلا است. فردی با قند خون ناشتا بیش از ۱۲۵ میلی گرم در دسی لیتر در بیش از یک بار معمولاً دیابت دارد.
علائم قند خون بالا
علائم قند خون بالا به آرامی در طی چند روز یا چند هفته ایجاد می شود. هر چه میزان قند خون بالاتر باشد، علائم جدیتر میشوند. اما برخی از افرادی که برای مدت طولانی به دیابت نوع ۲ مبتلا بوده اند، ممکن است با وجود سطح بالای قند خون، هیچ علامتی از خود نشان ندهند.
علائم و نشانه های اولیه
شناخت علائم اولیه قند خون بالا می تواند به شناسایی و درمان فوری آن کمک کند. این علایم شامل موارد زیر است:
🟢 تکرر ادرار
🟢 افزایش تشنگی
🟢 تاری دید
🟢 احساس ضعف یا خستگی غیرعادی
🟢 علائم و نشانه های بعدی
عدم درمان قند خون بالا
اگر قند خون بالا درمان نشود، می تواند باعث تجمع اسیدهای سمی به نام کتون در خون و ادرار شود. این وضعیت کتواسیدوز نامیده می شود. علائم عبارتند از:
🟢 نفس با بوی میوه
🟢 دهان خشک
🟢 درد شکم
🟢 تهوع و استفراغ
🟢 تنگی نفس
🟢 گیجی
🟢 از دست دادن هوشیاری
علل قند خون بالا
در طول هضم، بدن کربوهیدرات های غذاها – مانند نان، برنج و ماکارونی – را به مولکول های قند تجزیه می کند. یکی از مولکول های قند گلوکز نام دارد. این یکی از منابع اصلی انرژی بدن است. گلوکز پس از خوردن غذا جذب می شود و مستقیماً وارد جریان خون می شود، اما بدون کمک انسولین نمی تواند وارد سلول های بیشتر بافت های بدن شود. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس ساخته می شود. هنگامی که سطح گلوکز در خون افزایش می یابد، پانکراس انسولین آزاد می کند. انسولین سلول ها را باز می کند تا گلوکز بتواند وارد شود. این سوخت مورد نیاز سلول ها را برای عملکرد صحیح فراهم می کند. گلوکز اضافی در کبد و ماهیچه ها ذخیره می شود. این فرآیند میزان گلوکز در جریان خون را کاهش می دهد و از رسیدن آن به سطوح خطرناک خطرناک جلوگیری می کند. همانطور که سطح قند خون به حالت عادی باز می گردد، میزان انسولین تولید شده در پانکراس نیز افزایش می یابد.
اثرات انسولین
دیابت اثرات انسولین بر بدن را به شدت کاهش می دهد. این ممکن است به این دلیل باشد که پانکراس شما مانند دیابت نوع ۱ قادر به تولید انسولین نیست. یا ممکن است به این دلیل باشد که بدن شما در برابر اثرات انسولین مقاوم است یا انسولین کافی برای حفظ سطح طبیعی گلوکز مانند دیابت نوع ۲ تولید نمی کند. در افرادی که دیابت دارند، گلوکز در جریان خون تجمع می یابد. این وضعیت هیپرگلیسمی نامیده می شود. اگر به درستی درمان نشود ممکن است به سطوح خطرناکی برسد. انسولین و سایر داروها برای کاهش سطح قند خون استفاده می شود.
عوامل ایجاد قند خون بالا
عوامل زیادی می توانند در ایجاد قند خون بالا نقش داشته باشند، از جمله:
🟢 عدم استفاده کافی از انسولین یا سایر داروهای دیابت
🟢 عدم تزریق صحیح انسولین یا استفاده از انسولین تاریخ مصرف گذشته
🟢 عدم رعایت برنامه غذایی دیابت
🟢 کمبود ورزش و غیر فعال بودن
🟢 داشتن یک بیماری یا عفونت
🟢 استفاده از برخی داروها، مانند استروئیدها یا سرکوب کننده های ایمنی
🟢 مجروح شدن یا جراحی شدن
🟢 تجربه استرس عاطفی، مانند مشکلات خانوادگی یا مشکلات محل کار
بیماری یا استرس
بیماری یا استرس می تواند باعث افزایش قند خون شود. به این دلیل که هورمون هایی که بدن شما برای مبارزه با بیماری یا استرس تولید می کند نیز می تواند باعث افزایش قند خون شود. ممکن است برای حفظ قند خون در محدوده هدف در هنگام بیماری یا استرس، نیاز به مصرف داروهای دیابت اضافی داشته باشید.
پیشگیری
🟢 برنامه غذایی خود را تغییر دهید. اگر انسولین یا داروهای خوراکی دیابت مصرف میکنید، در مورد مقدار و زمان وعدههای غذایی و میانوعدههایتان ثابت قدم باشید. غذایی که می خورید باید با انسولینی که در بدن شما کار می کند متعادل باشد.
🟢 قند خون خود را کنترل کنید. بسته به برنامه درمانی خود، ممکن است چندین بار در هفته یا چند بار در روز سطح قند خون خود را بررسی و ثبت کنید. نظارت دقیق تنها راه برای اطمینان از اینکه سطح قند خون شما در محدوده هدف شما باقی می ماند، است. توجه داشته باشید زمانی که قرائت گلوکز شما بالاتر یا کمتر از محدوده هدف شما است.
🟢 دستورالعمل های پزشک خود را برای نحوه مصرف دارو به دقت دنبال کنید.
🟢 اگر فعالیت بدنی خود را تغییر دادید، داروی خود را تنظیم کنید. تنظیم به نتایج آزمایش قند خون و نوع و طول فعالیت بستگی دارد. حتما در این مورد با پزشک خود صحبت کنید.
درمان قند خون بالا
اگر برای مدیریت دیابت انسولین مصرف می کنید، انسولین تزریقی راه اصلی برای درمان هیپرگلیسمی است. هر فردی به دوزهای متفاوت انسولین نیاز دارد. شما و پزشکتان تعیین می کنید که کدام دوز برای درمان و پیشگیری از قند خون بالا برای شما مناسب است. تغییرات رژیم غذایی و برنامه های ورزشی نیز می تواند به مدیریت قند خون شما برای جلوگیری از هیپرگلیسمی کمک کند.
دیابت نوع ۲
برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که نیازی به تزریق انسولین ندارند، تغییرات سبک زندگی، مانند تغییرات رژیم غذایی و ورزش، و همچنین داروهای خوراکی دیابت، می تواند به مدیریت هیپرگلیسمی کمک کند.
- منبع :
- mayoclinic |
- nhsinform |
- clevelandclinic