علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک + خطرات و نشانه ها
علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک
پلی کیستیک بیماری ژنتیکی است که با تشکیل کیست های پر از مایع در کیسه هایی که تحت نظارت بیش از یکی از کروموزوم ها قرار دارند، همراه است. این بیماری میتواند در کلیه، کبد، سیستم گوارشی و سایر اعضای بدن ایجاد شود. این بیماری معمولاً به صورت خودسرانه در سنین بزرگسالی شروع میشود، اما در برخی موارد ممکن است در دوران کودکی نیز شروع شود. علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک بسیار متنوع هستند و ممکن است بسته به محل تشکیل کیست ها و شدت بیماری، متفاوت باشند. با توجه به اینکه بیماری پلی کیستیک ژنتیکی است، در خانواده هایی که تاریخچه این بیماری وجود دارد، خطر ابتلا به آن بیشتر است. همچنین، بیماری پلی کیستیک برای بیمارانی که مصرف سیگار و یا دارای بیماری های دیگر مانند دیابت و چاقی هستند، خطرناک تر است. برای تشخیص و درمان بیماری پلی کیستیک، باید با پزشک متخصص مشورت کرد. تشخیص بیماری از طریق آزمایش خون، آزمایش ادرار، تصویربرداری (مانند سونوگرافی و CT اسکن) و یا بیوپسی ممکن است.
علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک
فهرست محتوا
درد شکم
بیشترین علامت پلی کیستیک درد شکم است که ممکن است در اثر بزرگ شدن کیست ها و فشار آنها بر اطرافیان رخ دهد. در بیماری پلی کیستیک، تودههای کیستیک در انواع مختلف اعضا شکل میگیرند، اما اغلب در بیماری کلیه پلی کیستیک یا PKD (Polycystic Kidney Disease) در کلیهها ایجاد میشوند. علاوه بر کلیه، تودههای کیستیک میتوانند در اعضای دیگری همچون کبد، ریه، پانکراس، رحم و همچنین در لگن نیز شکل بگیرند. این تودهها میتوانند در اندازه و تعداد متفاوتی باشند و میتوانند باعث ایجاد درد شکم در ناحیه شکم بالا، پایین، کنارها و یا در قسمتهای دیگری از شکم شوند. همچنین، بسته به اندازه و موقعیت تودههای کیستیک، ممکن است به علائم دیگری همچون خونریزی، التهاب و یا اختلال در کارکرد اعضای مختلف بدن نیز منجر شوند.
فشار خون بالا
فشار خون بالا میتواند یکی از علائم بیماری پلی کیستیک باشد. در بیماران پلی کیستیک کلیه، تودههای کیستیک در کلیهها شکل میگیرند که میتواند به آسیب دیدن بافت کلیه و کاهش کارکرد آنها منجر شود. به دلیل کاهش کارکرد کلیهها، سطح هورمون رنین در بدن افزایش مییابد که به دنبال آن فشار خون نیز بالا میرود. علاوه بر این، در بیماری پلی کیستیک کبد نیز ممکن است به دلیل وجود تودههای کیستیک، فشار بر روی سیستم عروقی بالا برود که میتواند منجر به فشار خون بالا شود.
تورم
در بیماری پلی کیستیک کلیه ممکن است تورم صورت، پا و دیگر قسمتهای بدن ایجاد شود. در این بیماری، تودههای کیستیک در کلیهها شکل میگیرند که میتواند به آسیب دیدن بافت کلیه و کاهش کارکرد آنها منجر شود. تجمع مایعات در بدن می تواند منجر به تورم قسمت های مختلف بدن مانند صورت، پا و دیگر قسمت های بدن شود. تورم ممکن است به صورت یکپارچه در تمام بدن یا در بخش های خاصی از بدن اتفاق بیفتد. این تورم ها معمولاً در شکل یک لکه بزرگ به نمایش گذاشته می شود و ممکن است در صورت فشار دادن به آنها بر روی پوست، یک جای خالی موقتی ایجاد شود.
تغییر در رنگ ادرار
بیماری پلی کیستیک کلیه ممکن است باعث تغییر در رنگ و شفافیت ادرار شود. در این بیماری، تودههای کیستیک در کلیهها شکل میگیرند که میتواند به آسیب دیدن بافت کلیه و کاهش کارکرد آنها منجر شود. این مشکل میتواند باعث افزایش میزان پروتئین و گلوکز در ادرار شود که با تغییر در رنگ و شفافیت ادرار همراه است. همچنین، در برخی موارد، ادرار میتواند غلیظ و سفت شود و حاوی ذرات جامد یا خون نیز باشد. این تغییرات در رنگ و شکل ادرار معمولاً نشاندهنده مشکلی در عملکرد کلیه است و نیاز به بررسی و درمان دارد.
ضعف عضلانی
ضعف عضلانی یکی از علایم بیماری پلی کیستیک است که به دلیل کاهش کارکرد کلیه و جذب کم مواد مغذی و ویتامینها ایجاد میشود. در این بیماری، تودههای کیستیک در کلیهها شکل میگیرند که میتواند به آسیب دیدن بافت کلیه و کاهش کارکرد آنها منجر شود. کاهش کارکرد کلیه میتواند باعث کاهش تولید هورمونهایی مانند اریتروپوئیتین شود که وظیفه تنظیم تولید سلولهای خونی و تقویت عضلات است. بنابراین، کاهش تولید این هورمونها ممکن است باعث کاهش تعداد سلولهای خونی و کاهش عملکرد عضلات شود. در نتیجه، بیماران با پلی کیستیک کلیه ممکن است با ضعف عضلانی، خستگی و ناراحتی مزمن مواجه شوند.
علائم سیستمیک
در بعضی از موارد بیماری پلی کیستیک ممکن است با علائم سیستمیک همراه باشد که به عنوان علائم غیرکلیوی معروف هستند. این علائم ممکن است شامل خستگی، تنگی نفس، تب و افزایش وزن باشد. این علائم معمولاً به دلیل آسیب رساندن به بافت های دیگر بدن در اثر توده های کیستیک کلیه ها ایجاد می شوند. برای تشخیص دقیق بیماری پلی کیستیک و مدیریت آن، لازم است به علائم سیستمیک نیز توجه کافی شود.
افزایش حجم شکم
بیماری پلی کیستیک کلیه ممکن است باعث افزایش حجم شکم و بزرگ شدن کبد شود. در این بیماری، تودههای کیستیک در کلیهها شکل میگیرند که میتواند باعث ایجاد فشار بر روی کبد و سیستم لنفاوی شکمی شود. این فشار میتواند منجر به افزایش حجم شکم و بزرگ شدن کبد شود. همچنین این بیماری میتواند باعث تودههای کیستیک در سایر اعضای بدن نیز شود که ممکن است باعث افزایش حجم شکم و درد شکم شود. این علائم میتواند به مرور زمان شدت بیشتری پیدا کند و به کاهش کارکرد کلیه و سایر عضوهای بدن منجر شود.
نامنظم شدن قاعدگی
اختلالات هورمونی در بیماران پلی کیستیک ممکن است باعث نامنظم بودن دوره قاعدگی شود. در این بیماری، سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدن تنظیم نشده و میتواند باعث تحریک تخمدانها شود که در نتیجه دوره قاعدگی نامنظمی را ایجاد میکند. بعلاوه، ممکن است همراه با اختلالات دیگری مانند ترشح زیاد هورمون لوتئینیزه که باعث رشد توده های سیستیک در تخمدان می شود، همراه باشد.
مطالب جذاب از سراسر وب
- مانتو بهاری طرحدار ساده؛ ۱۵ طرح خنک و راحت مخصوص روزای بهاری
- کابینت آشپزخانه چوبی؛ ۱۵ مدل با رنگهای متنوع و جذاب مخصوص خانههای مدرن
- ست تابستونی زنانه؛ ۱۵ مدل خنک و راحت برای گرمای تابستون با رنگهای خاص
- کیف ترند دستی؛ ۱۵ مدل کاربردی و شیک برای استایل روزانه خانمها
- تل مو دخترانه جدید؛ ۱۵ مدل ساده و جذاب برای استفاده روزمره
- کیف آرایشی جدید | 15 مدل شیک و پرطرفدار برای همه سنین و سلیقهها با طراحیهای بهروز و کاربردی