نحوه صحیح تشخیص عسل طبیعی + چند نکته مهم

تشخیص عسل طبیعی

تشخیص عسل طبیعی دکتر خیراندیش روش تشخیص عسل طبیعی با آب تشخیص عسل طبیعی با سرکه فیلم تشخیص عسل طبیعی تشخیص عسل طبیعی با دستمال کاغذی تشخیص عسل طبیعی با مورچه فیلم تشخیص عسل طبیعی با اب سرد تشخیص عسل طبیعی نی نی سایت

به دلیل تقلب‌ها و روش‌های غلطی که هر ساله طی تهیه و تولید عسل صورت می‌گیرد، از جمله دغدغه‌های افراد در زمان خرید آن به خصوص اگر در پی خواص درمانی عسل باشند، این است که آیا عسلی که خریداری می‌کنند طبیعی است یا خیر. بر همین اساس اغلب افراد به دنبال روش‌هایی مطمئن جهت تشخیص عسل طبیعی هستند. در ادامه این مطلب به بررسی بیشتر عسل طبیعی خواهیم پرداخت.

چگونه اصلی طبیعی را تشخیص دهیم

به چه عسلی طبیعی گفته می‌شود؟

عسل طبیعی همان شهد گل‌هایی است که زنبور بعد از تغذیه از گل‌ها و گیاهان گوناگون به فرآوری و تغلیظ آن پرداخته و شروع به ذخیره‌سازی آن در کندو می‌کند. چنانچه زنبور به جای آنکه از شهد گل‌ها و گیاهان تغذیه کند از قند سفید و یا شکر و یا انواع آب میوه‌ها تغذیه شده باشد‌، این محصول عسل طبیعی محسوب نمی‌شود.

بنابراین نه تنها بایستی عسل توسط زنبور تولید شده باشد، بلکه طبیعی بودن منبع شهد هم عامل مهمی است که وجه تمایز عسل طبیعی از غیرطبیعی خواهد بود. جالب است بدانید که عسل طبیعی متفاوت از عسل ارگانیک است. امکان دارد عسل طبیعی ارگانیک یا غیر ارگانیک باشد.

انواع عسل غیرطبیعی یا تقلبی

جهت تشخیص صحیح عسل طبیعی از غیر طبیعی، ابتدا لازم است بدانیم که عسل تقلبی با چه روش‌هایی تولید می‌شود، چرا که شیوه‌های تشخیص هر یک از آن‌ها متفاوت است. به صورت کلی سه شیوه برای تولید عسل تقلبی وجود دارد و کلیه عسل‌های تقلبی موجود در بازار نیز توسط یکی از همین سه روش تولید می‌شوند. در ادامه مبحث تشخیص عسل طبیعی این سه روش را بیان خواهیم کرد.

عسل تغذیه‌ای

در این روش کندودار علاوه بر تغذیه زنبورها از شهد گیاهان و گل‌ها به تغذیه آن‌ها با مواد مصنوعی مختلفی از جمله قند، شکر، شیره خرما و یا شیرین‌کننده‌های صنعتی از جمله ساخارین اقدام می‌کند. با این شرایط اگرچه عسل توسط زنبور تولید می‌شود، ولی منبع شهد طبیعی نیست.

دلیل آن هم این است که زنبور در این روش (تغذیه با مواد مصنوعی) عسل بیشتری تولید خواهد کرد و اصلاحا باروری کندو افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند. این شیوه یک شیوه غیر مستقیم در تولید غیرطبیعی محسوب می‌شود.

البته امکان دارد زنبوردار به منظور حفظ زنبور‌ها در بعضی از فصل‌های سال که گل و گیاه در منطقه کاهش می‌یابد، نسبت به تغذیه مصنوعی آن‌ها اقدام نماید، که در این حالت اشکالی وجود ندارد. ولی نباید این عسل را به عنوان عسل طبیعی به فروش رساند و فقط باید جهت تغذیه زنبورها در فصل سرما استفاده شود.

عسل مخلوط

در تشخیص عسل طبیعی با این روش زنبوردار بدین منظور که حجم عسل را افزایش دهد، عسل به دست آمده را با مواد گلوکزی (شربت قند و شکر) و یا شیره‌ میوه‌ها مخلوط کرده و به جای عسل خالص به فروش می‌رساند.

به این خاطر که افزودن هر نوع مواد خارجی به عسل به ویژه اگر در ترکیب آن‌ها از آب استفاده شده باشد موجب تخمیر و ترش شدن آن می‌گردد و مطمئنا برای خریدار هم قابل تشخیص خواهد بود به همین جهت درصد تولید این نوع عسل بسیار اندک است. زیرا با این کار همان میزان عسل طبیعی هم از بین خواهد رفت.

عسل کاملا تقلبی

در این روش عسل به دست آمده کاملا غیر طبیعی بوده و از تغلیظ شیره‌ بعضی از میوه‌ها اعم از خرما، توت و بعضا ملاس چغندر و یا حتی از حرارت دادن مواد گلوکزی (شربت قند) و مواد نشاسته‌ای به منظور قوام دادن به آن تولید می‌گردد. در برخی از موارد از یک‌سری اسانس‌های مشابه با عسل استفاده می‌شود تا عطر و طعمی مشابه آن را پیدا کند.

راه‌های تشخیص عسل طبیعی از تقلبی

همانطور که بیان شد، شیوه‌های گوناگونی جهت تولید و عرضه عسل تقلبی وجود دارد که در اکثر مواقع تشخیص آن‌ها برای خریدار معمولی امری دشوار و حتی غیرممکن است. در ادامه به دو شیوه مطمئن جهت تشخیص صحیح عسل طبیعی اشاره خواهیم کرد.

خرید از فروشنده و زنبوردار مطمئن

ممکن است ساده به نظر برسد، ولی یکی از بهترین راه‌ها به منظور اطمینان یافتن از طبیعی بودن عسل، خرید آن از افرادی است که به آن‌ها مطمئن هستیم و اعتماد داریم که عسل را با مواد دیگری ترکیب نکرده و یا زنبور، تغذیه مصنوعی نداشته است. خرید از زنبوردار معتمد که به صداقت و درستی او اعتماد دارید، می‌تواند مطمئن‌ترین راه جهت تشخیص عسل طبیعی و خرید آن باشد.

تشخیص عسل طبیعی با آزمایش

از جمله راه‌های مطمئن دیگر جهت تشخیص طبیعی بودن عسل آزمایش آن از طریق آزمایشگاه‌های معتبر است. ولی از آن‌جایی که این روش هزینه‌های سنگینی به دنبال دارد، در مواردی پیشنهاد می‌شود که اگر قصد دارید به صورت عمده عسل خریداری نمایید. آزمایش عسل نه تنها می‌تواند طبیعی یا غیر طبیعی بودن عسل را نشان دهد، بلکه قادر است میزان کیفیت عسل که به عواملی همچون رطوبت، میزان ساکارز و غیره وابسته است را هم مشخص کند.

آیا عسل طبیعی شکرک می‌زند؟

کلیه عسل‌های طبیعی پس از یک مدت دچار شکرک می‌شوند. ولی زمان شکرک زدن عسل با توجه به نوع گیاهی که زنبور از شهد آن تغذیه نموده است ممکن است از ۲ هفته تا ۲ سال متغیر باشد. نکته حائز اهمیتی که در این خصوص وجود دارد این است که اگر چه عسل طبیعی دچار شکرک می‌شود، ولی نمی‌توان گفت هر عسلی که شکرک می‌زند کاملا طبیعی است. زیرا عسل تغذیه‌ای ( زنبور تغذیه شده با شکر) هم دچار شکرک می‌شود. در نهایت شکرک زدن عسل معیار مناسبی برای تشخیص طبیعی بودن عسل نخواهد بود. البته امکان دارد زنبوردار از پیش، عسل را در معرض حرارت قرار داده باشد که در این شرایط احتمال دارد عسل اصلا شکرک نزند و یا شکرک زدن آن دیرتر رخ دهد. ولی لازم است بدانید که با این کار بعضی از خواص عسل هم از بین خواهد رفت.

دسته بندی: نکات آشپزی
بروز رسانی توسط در سه شنبه 9 خرداد 1402
Loading more posts...

25 دیدگاه

  • مصیب 21 ژوئن 2023 at 6:42 ق.ظ

    درود .
    از نحوه تسخیص هیچ موردی نگفتید تست ازمایشگاه که هر ادم نادونی هم میدوند متاسفانه این مطالب همه بی ارزش بود یکی از روشها اینکه عسل طبیعی در فریزر بگذارید یخ نمی زند .
    روش دیگر هم روی یک برگ کاغذ A4 بصورت نواری بریزید بلافاصله باید گلوله گلوله شود .
    یا بک قطره روی زمین خاکی بیندازید اگر اب در اون باشد ازلبه اون خاک نمناک میشود.

  • داریوش 20 ژوئن 2023 at 11:15 ب.ظ

    بعضی ها می‌گویند چند قطره از عسل روی زمین یا خاک بریزید بصورت قطره ،خاک دور عسل میپیچد و وارد خود عسل نمی‌شود ،یا ظرف عسل را درون فریزر بگزارید ظرف عسل بر عکس آب یخ می‌زند یعنی عسل از وسط و مغز ظرف شروع به یخ زدن می‌کند اما ظرف آب از اطراف شروع به یخ زدن می‌کند و وسط ظرف آب بصورت برفکی در می‌آید و بعد در آخرین مرحله وسط ظرف آب دچاریخ زدگی میشود،یا قاشق عسل وقتی از ظرف عسل در می‌آورید وقتی در حال ریزش است آخر عسل به صورت بالا جمع می‌شود یا در دهان که عسل میگزارید سریع با بزاق دهان مخلوط شده و وشیرینی عسل قبل از بلع همه دهان را فرا می‌گیرد یعنی سریع در دهان آب شده با بزاق دهان مخلوط شده .سعی کنید عسل را در شیشه بخرید بهتر است تا ظروف پلاستیک زیرا بعضی تولید کنندگان برای اینکه رنگ عسل کمی تیره و خوش رنگ شود عسل را بالای 70 یا 80درجه حرارت داده و مقداری رطوبت وآب ان گرفته یا برای اینکه راحت تر عسل روان شده تاآن را در ظرف کنند ،واین درجه حرارت عسل را بی خاصیت می‌کند و حتی برای سلامتی مضر است ..البته بنده هم شنیده ام راست و دروغ آن با خدا است….

  • امین 12 ژوئن 2023 at 6:33 ب.ظ

    به عنوان یک زنبوردار قبول دارم که تنها راه تشخیص آزمایش عسله هیچ راه دیگه ای نیست

  • رضا 12 ژوئن 2023 at 1:49 ب.ظ

    بنظر من اگه میخواهیم سرت کلاه نره اصلا عسل استفاده نکنین بهترین کار مصرف مربا هویج هم خوشمزه هم ارزونه هم اصلا غصه نمی‌خوری که اصله یا تقلبی😂

  • ابی 12 ژوئن 2023 at 9:59 ق.ظ

    مثلاً راه تشخیص را شرح دادی! آزمایشگاه ، اینو که بچه هم میدونه، به غیر آزمایشگاه اگر راهی برای تشخیص هست بفرمایید وگرنه وقت ملت و هدر ندهید.

  • ناشناس 9 ژوئن 2023 at 9:43 ق.ظ

    سلام اصلا مطلب گنگ وبازی با کلمات بود واشاره به دونکته کلی

  • سید حمید رضا 8 ژوئن 2023 at 9:49 ب.ظ

    سلام و علیکم
    از نظر فنی در مبحث شکرک زدن عسل جا برای پرداختن بیشتر هست.
    ضمن اینکه راهنمایی برای تشخیص عسل به روش خانگی بد نیست آزمایش عسل و آب را انجام دهید. البته گلوکوز صنعتی بهتر است مورد مصرف انسانی قرار نگیرد. حتی المقدور.

  • ایمان 8 ژوئن 2023 at 4:25 ب.ظ

    اتفاقن بسیار درست نوشتن وعالی ومورد پسند من زنبوردار بود

  • ناشناس 8 ژوئن 2023 at 3:54 ب.ظ

    تنها چیزی که توضیح ندادی راه تشخیص بود

    • ادمین 8 ژوئن 2023 at 5:26 ب.ظ

      با سلام
      اتفاقا ذکر شد که عسل طبیعی را فقط از طریق آزمایشگاه می‌توانید تشخیص دهید.
      به دلیل اینکه متقلبین هر روز آپدیت می‌شوند و عسل‌های تقلبی را کاملا شبیه به عسل طبیعی درست می‌کنند، هیچ راه دیگری وجود ندارد.

  • کیومرس 8 ژوئن 2023 at 9:25 ق.ظ

    خدای برای خرید عسل برای مصرف خانه بهترین راه تشخیص را نوشته اید سرکاری مگه نه

  • ناشناس 6 ژوئن 2023 at 10:54 ق.ظ

    کاش تیتر خبر را عوض میکردی.در این مقاله تنها چیزی که نبود راه تشخیص بود

  • سلیمه 5 ژوئن 2023 at 4:53 ب.ظ

    اصلا هیچی نفهمیدم با این توضیح

  • ناشناس 4 ژوئن 2023 at 3:30 ب.ظ

    خدایش و شرافتمندانه خودت فهمیدی چی گفتی ؟ این اطلاعات رو بچه های ۱۰ ساله هم دارند 😭😭😭

  • مرتضی 3 ژوئن 2023 at 9:06 ب.ظ

    سلام دوستان.
    من فارغ التحصیل علوم دامی هستم و چند سالی هست که پرورش دهنده زنبور عسلم و در حد ۲۵ کندو دارم.
    یک نکته اینکه غیر از آزمایشگاه راهی قطعی برای تشهیص تقلبی بودن و طبیعی بودن وجود ندارد . در این روش درصد قندها و ترکیبات عسل مشخص میشود.
    گفته میشه که" عسل فروش رو بشناس تا عسل"
    ضمنا خیلی از راههایی که بین مردم برای تشخیص عسل طبیعی مطرح هست کاملا اشتباه و یا بعضا جواب میده…
    همچنین هر زنبوری در برخی از فصول نیاز به تغذیه دارد جهت زیاد شدن زنبورها یا مصرف خودشان و فقط مهم اینه که در ایام شهد آوردن تغذیه نشن و یا اعلام بشه که عسل تغذیه هست که امونم میزان تغذیه خیلی مهم است که چقد باشه و زیاد نباشه. این نکته رو اشتباه نگیرید …
    باتشکر

  • ناشناس 3 ژوئن 2023 at 9:08 ق.ظ

    عسل طبیعی را زنبوردار قابل اطمینان خودتان‌ و یا آشنایان خریداری کنید وگرنه با آزمایش هم نمیشه گفت که‌ طبیعی یا تقلبی

  • عبدالله 2 ژوئن 2023 at 9:29 ب.ظ

    خوب بود
    اما توضیح بعدی ادمین واضحتر بود

  • علی 2 ژوئن 2023 at 4:27 ب.ظ

    نتیجه و خروجی این مطلب چی بود الکی وقت مردم را میگیرید هیچگونه اطلاعاتی هم از نحوه تشخیص عسل طبیعی ندارید!!

  • ناشناس 2 ژوئن 2023 at 2:56 ب.ظ

    والا ما هم‌چیزی نفهمیدیم. !!!!!
    اینو که خودمونم میدونستیم

    • ادمین 2 ژوئن 2023 at 3:18 ب.ظ

      راه هایی هست ولی فقط این دو راه صد در صدی هستند.
      این هم بعضی از روش های خانگی برای تست عسل طبیعی (در این روش‌ها ضریب اشتباه وجود دارد):
      ابتدا، روش حرارت دادن را در نظر بگیرید. با حرارت دادن به عسل طبیعی، رنگ آن به طور سریع به رنگ کارملی تغییر پیدا می‌کند، اما کف نمی‌زند. در مقابل، عسل تقلبی با حرارت دادن کف زده و حباب حباب می‌شود. این تفاوت به دلیل ترکیب‌های متفاوتی است که در این دو نوع عسل وجود دارد.

      یک روش دیگر برای تشخیص عسل اصلی استفاده از کبریت است. نوک یک کبریتی را به عسل طبیعی آغشته کنید و سپس آن را تمیز کنید. می‌توانید کبریت را روشن کنید، اما اگر عسل تقلبی باشد، به علت رطوبت موجود در آن، کبریت روشن نخواهد شد.

      روش دیگری که برای تشخیص عسل اصلی استفاده می‌شود، آزمایش با دستمال کاغذی است. اگر مقداری عسل طبیعی را بر روی دستمال کاغذی بریزید، دستمال از پشت مرطوب نخواهد شد. در مقابل، عسل تقلبی به علت داشتن رطوبت بالا، پشت دستمال را مرطوب می‌کند.

      نهایتا، یک روش موثر دیگر تست حلالیت است. اگر کمی عسل طبیعی را با استفاده از قاشق از بالا به یک لیوان آب اضافه کنید، عسل در ته ظرف جمع می‌شود و بدون پخش شدن در آب باقی می‌ماند. اما عسل تقلبی به محض افزودن به آب، در میانه‌ی راه پخش و حل می‌شود.

  • مهدی 2 ژوئن 2023 at 2:36 ب.ظ

    اینقدر واضح بود که ما توی عسل گم شدیم

  • ناشناس 2 ژوئن 2023 at 12:30 ب.ظ

    اینکه ناقص بود . پس چگونه عسل طبیعی را از تقلبی تشخیص دهیم . لطفعا وقت مردم را نگیرید .

    • ادمین 2 ژوئن 2023 at 2:31 ب.ظ

      با سلام
      توضیح دادیم که یا باید عسل را آزمایش کنید، یا باید از کسی که مطمئن هستید خرید کنید.

  • علی 1 ژوئن 2023 at 12:29 ق.ظ

    عسل طبیعی آنهم به مقدارخیلی کم درکوههاو جنگلها پیدا میشه بقیه تغذیه ایست ولی عسلی که از تغذیه کمتر تولید میشه آنرا طبیعی گفت ولی بقیه طبیعی نیستن

  • جابر 31 می 2023 at 3:52 ب.ظ

    ما که چیزی نفهمیدیم اگه خودت فهمیدی به ما هم توضیح بده

استفاده از مطالب سایت چی شی در سایر سایت‌ها فقط با کسب مجوز کتبی امکان پذیر است.