حرکات ساده و کاربردی برای رفع استرس در منزل و محل کار

حرکات ساده و کاربردی برای رفع استرس در منزل و محل کار

حرکات ساده برای رفع استرس استرس یکی از مضامین مهم در زندگی مدرن امروزی است که کمابیش هر فرد، روزانه با آن دست و پنجه نرم می کند و برای رفع آن …

علائم ایدز در زنان و مردان + نشانه های عفونت اولیه

علائم ایدز در زنان و مردان + نشانه های عفونت اولیه

علائم ایدز ایدز یک بیماری ویروسی است که توسط ویروس اچ آی وی (HIV) ایجاد می‌شود. این ویروس سلول‌های سیستم ایمنی بدن را تخریب می‌کند و در نهایت باعث ضعف سیستم ایمنی …

علائم فشار خون بالا و نشانه های اولیه + درمان های خانگی

علائم فشار خون بالا و نشانه های اولیه + درمان های خانگی

علائم فشار خون بالا فشار خون بالا یا هایپرتانسیون یک بیماری مزمن است که معمولاً در افراد بالای ۴۰ سال و با تاریخچه خانوادگی از فشار خون بالا رخ می‌دهد. فشار خون …

علت بی خوابی

علت بی خوابی در زنان چیست درمان خانگی بی خوابی درمان قطعی بی خوابی علت بی خوابی در سنین بالا درمان سریع بی خوابی علت بی خوابی در نوجوانان بی خوابی نشانه چه بیماری است درمان بی خوابی مزمن از نظر فوق تخصص مغز و اعصاب

خواب از مهم ترین بخش های استراحت در شبانه روز برای یک فرد است و کیفیت خواب از علل مهم پر انرژی بودن یک فرد در طول روز است. به همین دلیل برای داشتن یک خواب راحت و با کیفیت باید از اصولی پیروی کرد و آمادگی لازم جهت خوابیدن را فراهم کرد. چرا که مشکل خواب در اکثر افراد وجود دارد حالا در برخی می تواند دائمی و در برخی به صورت گهگاه باشد که آن به دلایل مختلفی باز می گردد. در ادامه با مقاله علت بی خوابی با ما همراه باشید.

چرا خوابم نمی بره؟!

اختلال در خواب

در تعریف این مقوله می توان گفت که بی خوابی یک نوع اختلال در خواب است که با سختی در خواب رفتن  و یا در خواب ماندن مشخص می شود. افراد مبتلا به بی خوابی چندین علایم رادارا هستندکه از آن جمله می توان به خواب رفتن به سختی و کلنجار های مدام در رختخواب، اغلب بیدار شدن در طول شب و مشکل بعدی سختی به خواب رفتن دوباره، بیدار شدن های صبح خیلی زود، احساس خستگی بعد از بیدار شدن. بی خوابی به دسته های متفاوتی تقسیم بندی می شود که از آن جمله می توان به بی خوابی های اولیه و ثانویه اشاره کرد.

بی خوابی اولیه

همان بی خوابی های معروف و بدون مشکل است که فرد تنها مشکلش خواب است.

بی خوابی ثانویه

فرد به دلایلی دیگر دچار مشکل خواب است و از بیماری زمینه ای رنج می برد مانند درد در اندام بدن، بیماری های تنفسی، مصرف برخی داروها و موادی که سبب اختلال در خواب می شود.

دسته بندی بی خوابی

و اما بی خوابی ها در دسته بندی حاد و مزمن قرار می گیرند که از این نظر که مقدار زمان این عارضه در چه فواصل زمانی است به بی خوابی حاد که می تواند کوتاه مدت و ناگهانی باشد و بی خوابی مزمن که فرد در بازه زمانی مشخص در طول هفته و به صورت مکرر و ادامه دار مشکل خواب دارد.

دلیل هایی مبتنی بر بی خوابی حاد

🟢 استرس های شدید در زندگی

🟢 بیماری

🟢 ناراحتی احساسی یا فیزیکی

🟢 عوامل محیطی مانند سر و صدا، نور و یا درجه حرارت که با خواب تداخل دارند

🟢 بعضی از داروها که ممکن است در خواب اختلال ایجاد کنند

🟢 تداخل در برنامه خواب معمولی

دلیل هایی مبتنی بر بی خوابی مزمن

🟢 افسردگی یا اضطراب

🟢 استرس مزمن

🟢 درد یا ناراحتی در شب

بی خوابی و علایم معمول آن

🟢 افزایش سن

🟢 بی‌خوابی در زنان که از یائسگی منجر شده باشد

🟢 داشتن سابقه‌ افسردگی و اما می توان هزاران دلیل جهت بی خوابی نام برد که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم:

🟢 شیفت کاری

🟢 سفر با هواپیما یا دیگر اختلالات خواب و بیداری

🟢 افسردگی

🟢 اضطراب

🟢 نگرانی بیش از حد

🟢 استرس

🟢 غم

🟢 هیجان شدید

🟢 شرایط خواب بی‌کیفیت

🟢 استفاده از نیکوتین، کافئین

🟢 داروها

🟢 خواب بلافاصله پس از صرف غذا

🟢 قطع داروهای خاص

🟢 مصرف داروهای جدید

🟢 تغییر در داروها

🟢 قرار داشتن در معرض نور

🟢 خوابیدن بیش از حد در روز

🟢 فعالیت فیزیکی یا فکری بیش از حد در تخت خواب

🟢 تیروئید

🟢 بیماری‌های محل تنفس

🟢 آرتروز یا سایر بیماری‌های مزمن

🟢 سوزش سر دل یا دیگر بیماری‌های گوارشی

🟢 سکته‌ی مغزی

🟢 سندرم پای بی‌قرار

بی خوابی در سنین مختلف

نوزادی که به دنیا می آید از خوابی کمتر نسبت به مادر یا پدر خود برخوردار است که این خاصیت رشد و تکامل یک فرد است. اما در سنین بالاتر با توجه به هیجان و انرژی بالا در کودکان و نوجوانان و نبود استرس های روزانه در بزرگسالی و خستگی های بیش از حد که سبب تخلیه انرژی در طول روز است، از خواب کافی و با کیفیت برخوردارند که به اصطلاح پس از گذاشتن سر بر روی بالش به خواب می روند.

بی خوابی در جوانی

در سنین جوانی افراد تمایل بیشتری به بیداری های شبانه و گذران وقت با دوستان و همسالان خود دارند و درگیر تحصیل و کار می شوند و به نوعی اکثرا با کمبود خواب مواجه هستند و ترجیحشان بر این است که وقت بیشتری از شبانه روز را بیدار باشند.

بی خوابی در میانسالی

و اما در سنین میانسالی افراد با انواع اضطراب ها و بیماری های مختص این سن و مشکلات زندگی دست و پنجه نرم می کنند و اختلالات خواب در این سن بیش از پیش نمایان می شود.

بی خوابی در دوران پیری

و اما به دوران پیری که می رسیم سیری را گذرانده ایم و گویی فرد به دوران نوزادی برگشته است و از خوابی بسیار کم اما گاها مفید و با کیفیت برخوردار است. البته باید خاطر نشان کرد که این دلایل برای عموم مردم یکسان نیست و دارای تفاوت های بیشماری به نسبت تعداد افرادی که در یک جامعه حضور دارند است.

درمان بی خوابی

برای درمان این عارضه در وهله اول باید متذکر شد که مصرف داروهای OTC جهت بهبود خواب درمان محسوب نمی شود و چه بسا خطرات جبران ناپذیری برای افراد داشته باشد. از آن جمله مصرف بی رویه آنتی هیستامین ها که گیجی در طول روز را نیز با خود به همراه دارد. اما با مراجعه به پزشک می توان به درمان دارویی این مشکل برخواست که از جمله توصیه های پزشکان انجام ورزش های یوگا است که بهبود و تنظیم خواب کمک می کند. همچنین مدیتیشن که سبب کاهش استرس و در نتیجه رفع مشکل بی خوابی را منجر میشود.

درمان بی خوابی با طب سنتی

دمنوش سنبل الطیب

دمنوش سنبل الطیب به عنوان یک تسهیل کننده خواب به شمار می رود که اثر آرام بخشی بسیار بالایی دارد. حتی پزشکان نیز از این دمنوش با نام والرین برای بهبود خواب تجویز می کنند. اما استفاده بیش از از سنبل الطیب بیماران را دچار عارضه های کبدی کرده است. بنابراین در مصرف آن زیاده روی نکنید.

دمنوش گل گاو زبان

همچنین مصرف دمنوش گل گاو زبان به تمدد اعصاب کمک می کند و آرامشی را در بدن فرد ایجاد می کند که در بهبود خواب تاثیر بسزایی دارد. اما این دمنوش هم مصرف بیش از حد آن فرد را با مسمومیت های کبدی رو به رو می کند.

روش های دیگر

و اما در طب سنتی اشاره شده است که مهمترین روش درمان بی‌خوابی با طب سنتی، همان رعایت اصول خواب است که علاوه بر آنچه در طب رایج اشاره شده است شامل استفاده از رایحه‌های ملایم و مناسب مزاج است و گاهی حتی تغییراتی کوچک در مزاج می‌تواند سبب به هم ریختگی وضعیت خواب گردد. در درمان بی خوابی با گیاهان دارویی، هرچند گیاهان آرام بخش و خواب آور زیادی وجود دارند اما از آنجایی که این گیاهان نیز مزاج (طبع) مختلف و متفاوتی دارند و اثرات و عوارض متفاوتی بر جسم انسان می توانند داشته باشند؛ لازم است با توجه به وضعیت جسمی و بیماری‌های زمینه ای انتخاب آنها با دقت صورت گیرد.

آخرین بروز رسانی در : چهارشنبه 23 آذر 1401
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.
کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام چی شی و لینک مستقیم بلا مانع است.