علت خارش بدن و کهیر زدن + راه درمان طب سنتی
علت خارش بدن
پوست به عنوان یک مانع از داخل بدن محافظت می کند و هر گونه علایمی که بر روی پوست ظاهر می شود، فرد را از درون بدن آگاه می کند. پوست از سلول های متعددی جهت حفاظت از بدن تشکیل شده است که میتوانند از تهدیدها و خطرهای احتمالی که ممکن است به درون بدن نفوذ کند حفاظت کند. اما به محض اینکه این سلول های پوستی هر گونه خطری را در مواجه با بدن تشخیص دهند عکس العمل نشان می دهند که یکی از این ری اکشن ها خارش پوست است که می تواند همراه با سوزش و قرمزی و التهاب نیز باشد، در ادامه با مقاله علت خارش بدن همراه باشید.
مقابله با خارش بدن
فهرست محتوا
علل و عوامل خارش بدن
خارش بدن می تواند از علل و عوامل مختلفی سرچشمه بگیرد و شناخت آنها می تواند در بهبود سریعتر این مساله کمک بسیاری کند. از جمله:
اگزما
در توضیح این بخش باید گفت که اگزما با نقص در سطح پوست ارتباط مستقیم دارد و بیشتر در کودکان قابل مشاهده است و در بزرگسالان آنچنان شایع نیست. و اگزما با گذشت زمان به خودی خود رو به بهبود می رود.
آلرژی و حساسیت
اما آلرژی تحریک پوست و داشتن ارتباط مستقیم با عوامل آلرژی زا است. مانند ماده ای که به سیستم ایمنی بدن حمله کرده و باعث بروز بثورات جلدی شده است. به طور مثال هستند افرادی که به برخی داروهای تجویزی پزشکان و یا برخی مواد غذایی آلرژی دارند و این آلرژی را خود را به صورت تاول های قرمز رنگ که دارای التهاب و خارش های شدید است به شکلی که با خاراندن آن محل دچار زخم می شوند، نشان می دهند و در اصطلاح عامه این علایم پوستی با نام کهیر شناخته شده هستند.
کهیرها
در توضیح این بخش باید گفت که کهیر نوعی التهاب پوستی است که در نتیجه مصرف هیستامین ها در بدن بروز می کند. با مصرف هیستامین رگ های خونی کوچک نشت پیدا می کنند و باعث قرمزی و التهاب و تورم در نواحی مختلف پوست می شوند. کهیرها بر ۲ نوع هستند:
کهیر حاد
از تماس با یک محرک آلرژیک و یا غیر آلرژیک بر روی بدن رخ می دهند. این محرک ها می توانند مواد غذایی و یا داروهای تحریک پذیر باشنذ و یا آب و هوا و حتی اجسام که در ترکیبات آنها مواد آلرژی زا وجود داشته باشد. به عنوان مثال مشاهده کرده ایم که افرادی با بستن ساعت های فلزی بر مچ دستشان دچار خارش و قرمزی و التهاب در آن ناحیه می شوند و یا افرادی نیز بر اثر استفاده از البسه ای که در تار و پود آنها لاتکس وجود دارد به این ماده شیمیایی حساسیت نشان می دهند. اما این نوع کهیرها باید به پزشک مراجعه شوند چرا که ممکن است آنقدر حاد باشند که کهیرهایی در اندام داخلی مانند دستگاه تنفسی که حلق و گلو را شامل می شود نیز بروز پیدا کنند.
کهیر مزمن
این نوع کهیر ها می توانند ماه ها ادامه پیدا کنند و خطر چندانی ندارند. تنها همراه با خارش هستند و با آزمایش های آلرژیک نیز قابل شناسایی نیستند.
نیش حشرات
عمدتا بسیاری از افراد در این دسته طبقه بندی می شوند. به عنوان مثال با نیش زنبور که می تواند آن ناحیه را دچار ورم و کبودی و خارش های دردناک کند.
پیشگیری
جهت پیشگیری از بروز خارش های پوستی بر اساس عواملی که نزد فرد شناخته شده است می توان از شدت این علائم کاست. به عنوان مثال فردی که به خودی خود می داند که به چه مواد خوراکی و یا چه مواد شیمیایی و یا ماده های دارویی حساسیت دارد در جهت استفاده از آنها پرهیزهای لازمه را داشته باشد تا کمتر به کهیرهای خارش زا و دردناک دچار شود.
موارد حساسیت زا
همانطور که گفتیم هستند افرادی که به بسیاری از مواد غذایی و شیمیایی حساسیت دارند. در زیر به شمارش برخی از این عوامل میپردازیم
◀ بادام زمینی
◀ بادام درختی
◀ برخی ادویه ها مانند انواع فلفل، زیره و …
◀ انواع میوه ها و مواد غذایی خام یا پخته قرمز رنگ مانند هندوانه، گوجه
◀ میوه های استوایی مانند کیوی
◀ داروهای هیستامین دار و داروهای تزریقی مانند آمپول های دگزامتازون
◀ اجسام فلزی مانند انواع ساعت ها و انگشترها و گلوبندهایی که با پوست در تماس مستقیم هستند.
◀ مواد شیمیایی به کار رفته در البسه مانند لاتکس
کاهش و افزایش دما
سرما و گرما که در این مورد باید توضیح داد که سرمای هوا باعث خشکی پوست و در نتیجه تحریک آن می شود و همین امر سبب خارش می شود. و گاها مشاهده شده است که تابش آفتاب باعث بروز تاول هایی در سطح پوست و در نتیجه سرخی و تورم پوست می شود و در زمان از بین رفتن این قرمزی ها به اصطلاح بدن پوست می اندازد و دچار خارش های مکرر و آزار دهنده می شود که این تغییر به رنگ طبیعی گاهی هفته ها به طول می انجامد.
بیماری های محرک
برخی بیماری ها مانند: پسوزیاریس، سرطان های پوست، اختلالات تیروئید، نقص ایمنی بدن، نارسایی کلیه، فقر آهن، اختلالات عصبی، افسردگی و اضطراب، آبله مرغان در کودمان و زونا در بزرگسالان، عفونت های قارچی پوست، تعریق بیش از حد
درمان
با مراجعه به پزشک می توان در جهت درمان خارش های پوستی برای کسانی که بسیار آزار دهنده شده است بر آمد. اما در وهله اول کسانی که به این آلرژی خود آشنا هستند با استفاده های از داروهای OTC (داروهای بدون نسخه) به بهبود برسند. از آن جمله می توان به انواع داروهای آنتی هیستامین مانند هیدروکسی زین اشاره کرد.
مراجعه به پزشک
با مراجعه به پزشک می توانید از پمادهای هیدروکورتیزون (کورتون) و در صورت تشخیص پزشک بر این عنوان که این خارش ها بر اساس اضطراب است به مصرف داروهای ضد افسردگی، نور درمانی که از طول امواج UVB در این روش استفاده می شود. درمان جایگزینی هورمونی که به عنوان مثال داروهای دارای استروژن در این دسته می گنجند.
درمان با طب سنتی
🟢 از جمله شایع ترین راهکارها برای درمان خارش پوست استفاده از شربت خاکشیر خنک است که طبع بدن را رو به گرمی می برد و از خارش پوست می کاهد.
🟢 مصرف سرکه انگبین که می توان به طرز آماده از عطاری ها تهیه کرد و یا از ترکیب سرکه انگور طبیعی، عسل و عرق گیاه نعناع پس از جوشاندن استفاده کرد.
🟢 شستشوی محل خارش با صابون بابونه و یا محلول جوشانده شده بابونه به صورت خنک.
🟢 دمنوش کاسنی که به خنک شدن بدن نیز کمک می کند.
مطالب جذاب از سراسر وب
- ۱۵ طرح برتر لباس مجلسی مشکی ماکسی؛ انتخابی کلاسیک برای مجالس
- مانتو کتان امروزی و لوکس؛ با این پیشنهادات، تو هم خوشاستایل شو!
- قاب کیوت موبایل؛ کالکشن جدید ۱۵ عکس با طرحهای خاص و جدید
- ایده دسته گل زرد؛ ۱۵ ایده برای انتخاب دسته گل شاداب و جذاب
- مدل شینیون باز موی متوسط برای بانوان شیک پوش و خوش استایل
- لوستر مدرن پذیرایی با تنوع بینظیر در طراحی و کاربرد